Te veel of weinig water.

Dit bericht is 19 oktober 2019 geplaatst.

Planten kunnen niet zonder water, dat is duidelijk. Maar hoeveel water hebben je groene vrienden nu precies nodig? Wij leggen je uit hoe je kunt zien of een kamerplant te veel of te weinig water krijgt en hoeveel water voldoende is.

Hoeveel water heeft mijn plant nodig?
Hoeveel water een plant nodig heeft, is per plant verschillend. Op het informatiekaartje – wat bij aankoop van je plant vaak bij de plant zit – staat de waterbehoefte van een plant. Dit kan veel, gemiddeld of weinig zijn.

Veel betekent dat de grond altijd vochtig moet zijn. Palmen en ficussen zijn bijvoorbeeld planten waarbij de grond altijd iets vochtig moet zijn. Als een plant veel water nodig heeft, betekent dit overigens niet dat je in één keer heel veel water moet geven, het gaat om de vochtigheid van de grond. Je geeft je plant dus wat vaker water.

Gemiddeld betekent dat je de grond kort moet laten uitdrogen voordat je weer water geeft. Gemiddelde ‘drinkers’ zijn bijvoorbeeld Dracaena en Aglaonema. Tussen het water geven door is het belangrijk dat de grond bij deze planten opdroogt.

Weinig houdt in dat je de grond langere tijd mag laten uitdrogen. Langere tijd betekent dat je de plant een keer per twee weken water hoeft te geven. Beaucarnea, Sansevieria, Yucca en allerlei vetplanten en cactussen zijn planten die weinig water nodig hebben. In de winter volstaat zelfs eens in de vier weken een scheutje water bij deze planten.

Is de grond vochtig of droog?
Om te bepalen of je plant water nodig heeft is het dus belangrijk om goed aan de grond te voelen. Blijft er grond aan je vinger plakken, dan betekent het dat de grond vochtig is. Overigens, als de grond bovenop droog is, betekent dat niet dat de hele grond droog is. Onder in de pot kan de grond nog altijd vochtig zijn. Je kunt dit testen door een stokje in de grond te steken en te checken of deze er vochtig uitkomt of niet.

Hoe zie ik dat mijn plant te weinig water krijgt?
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen. Toch is het lastig om aan de hand van symptomen te zeggen of de plant te veel of te weinig water krijgt, want zowel door te veel als door te weinig water krijgt de plant te weinig water binnen. Dat klinkt gek, maar door een teveel aan water gaan de wortels rotten; waardoor de plant geen water meer kan opnemen en dus dezelfde symptomen gaat vertonen als een plant die te weinig water krijgt. In beide gevallen kan de plant bijvoorbeeld geel blad krijgen. Om te weten of je plant te veel of te weinig water krijgt, moet je daarom altijd naar de wortelkluit kijken. Als je een plant te veel water geeft, kan er wortelrot optreden.

Verschillende substraten
Hoeveel water een plant nodig heeft, is niet alleen afhankelijk van de behoeften van een plant. Het is ook belangrijk om te kijken naar het substraat waarin de plant staat. Planten op Hydro substraat hebben over het algemeen namelijk minder water nodig, omdat de korrels lang vocht af blijven geven en het waterreservoir in de pot de plant voor lange tijd van water voorziet. Lees hier meer over verschillende substraten.

Materiaal pot
Ook het materiaal van de pot speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid water die een plant nodig heeft. Een terracotta pot neemt bijvoorbeeld veel vocht op, waardoor er minder water voor de plant overblijft en de grond dus sneller uitdroogt. Droogteminnende planten zijn daarom heel geschikt om in terracottapotten te houden. Kunststof potten houden geen vocht vast, dus planten die graag in vochtige grond staan, kun je goed in een kunststof pot zetten. Wel is het belangrijk dat planten een teveel aan vocht kwijt kunnen. De meeste bloempotten zijn daarom voorzien van drainagegaten onder in de pot. Zitten er geen drainagegaten in jouw bloempot? Maak ze dan zelf. Of zet je plant in een plastic binnenpot.
Zet onder een pot met drainagegaten een schotel. Zo kan de plant het overtollig water kwijt en vervolgens altijd nog opnemen.

Waar staat je plant
Naast al deze factoren is ook de standplaats belangrijk als het om de hoeveelheid water gaat. Een kamerplant die op een lichte plek staat, zal namelijk meer water verbruiken dan een plant in de schaduw. Ook planten met veel blad verdampen sneller water dan planten met minder bladoppervlak.

Winterrust
Doordat het in de winter kouder en donkerder is, gaan veel planten die periode in rust. Ze verbruiken daardoor minder water en hebben dus minder water nodig. Geef je planten daarom in de winter iets minder water dan in de zomer. Staan je planten in een ruimte waar de verwarming aan staat? Geef je planten dan wel regelmatig water. De droge verwarmingslucht zorgt namelijk voor snelle verdamping van het water.

Bron: Wilma’s lawn and Garden

De winkel is tijdelijk gesloten, maar we bieden tijdelijk;

Gratis bezorging op vrijdag & zaterdag

Wegens een grote renovatie is onze winkel op de Bilderdijkstraat gesloten. Maar we werken vanuit huis op vrijdag en zaterdag. Om onze klanten tegemoet te komen bezorgen we daarom in Amsterdam tijdelijk gratis alle boeketten en bloemabonnementen.

Tot €50 korting op de strippen kaart

Wil je aankomend seizoen 5 of 10 workshops voor 1 of meerdere personen aanschaffen? Koop dan een strippenkaart en krijg tot wel €50 korting in de maand augustus.