“Magnoliatakken komen bij mij nooit open.” Dat hoor ik vaak in de winkel. En dat is jammer wand zo moeilijk is het niet, je moet alleen even weten hoe het zit. Magnolia is een van de grootste bloesems die er is. De tere bloemen bestaan voor het grootste deel uit water. Daarom komen ze zo snel open. De knoppen zitten de hele winter klaar onder een bondjasje. Zodra de temperatuur hoog genoeg is komen ze open door de bloemblaadjes vol te pompen met water.
Zo verzorg je ze
Simpel weg een tak in het water zetten is niet genoeg. De onderkant van de tak droogt snel in en dan is dat deel dus dood. Binnen een paar minuten drogen de cellen bij de knip-,snij- of zaag- wond uit. En kunnen ze dus geen water opnemen. De binnenkant van de tak is van hout en is ook dood. Dus schuin knippen heeft geen zin en met zagen beschadigd je alle vaatjes. De vaatjes die het water naar boven transporteren zitten in het Cambium. Dat zit tussen de bast en het hout in. Als je met een mesje rondom, als een potlood de tak slijpt leg je het cambium blood. Als je dat hebt gedaan moet je het meteen in water zetten.
Langer van je tak genieten
Koud water! Ik hoor nog steeds wel eens warm water. Dat is achterhaald. Vroeger moest de voeding opgelost worden in warm water, maar voor de bloem is dit absoluut niet gunstig. Zorg er voor dat de vaas, en de tak zelf schoon is. Alle deeltjes, dus oude bloemen resten en mos op de tak, die in het water komen kunnen de vaatjes verstoppen en dan komt er dus geen water bij de bloemen.
Gebruik ook zeker de voeding! Dit houd bacteriën tegen en de suikers zorgen ervoor dat iedere knop kopen komt. Als je magnolia is uitgebloeid en je hebt hem goed verzorgd is de kans groot dat er zelfs blaadjes aan komen, daardoor kun je nog langer van deze prachtige tak genieten!