…maar je kamerplanten staan toch binnen?
Dat klopt, en de kou blijft natuurlijk buiten door dubbel glas en de kachel. En dat vinden veel kamerplanten helemaal niet fijn! Ook door het minderen van zonlicht in de winter gaat je plant een seizoensverandering door.
Daglicht
Kortedag planten en lange dag planten. Dat zijn bijde planten die reageren op de verandering in hoeveelheid licht door bijvoorbeeld te gaan bloeien. Deze planten komen vaak uit een klimaat waar warmte en water stabiel zijn. Dus hun trigger om te gaan bloeien of groeien is licht. Het kan dus zijn dat aan het begin of einde van de winter je plant een groeispurt krijgt of spontaan gaat bloeien. Tenzij je een plantenlamp gebruikt. Zet die dan een paar uur korter of langer om te zorgen dat je plant een ander seizoen krijgt.
Luchtvochtigheid
Opeens gaat de kachel aan onder je plant in de vensterbank en warme lucht stijgt. Ook is deze lucht heel droog. Het resultaat is bruine punten of dode bladeren aan je planten. Ook op andere plaatsen in huis merkt je plant deze verandering in luchtvochtigheid.
Planten verdampen water in hun fotosynthese proces. En ze moeten dus wat meer water opnemen. Iets vaker water geven of je plant benevelen word dan ook zeer gewaardeerd en voorkomt schade.
Maar haal die plant ook gewoon uit de vensterbank waar die verwarming onder zit. Wand dat is gewoonweg te veel.
Warmte
De verandering in temperatuur kan voor planten ook een teken zijn om te gaan groeien of bloeien. Alle processen worden versneld en dat betekend vaak wat extra water en voeding geven om je plant in goede conditie te houden.
Wil je weten welke plant wat nodig heeft? Loop even bij ons binnen. En maak van te voren even een foto. Dan kunnen we je goed advies geven.