Even BIJpraten; dit is er aan de hand met de bij

Vorige week schreef ik al dat Mooi Anders een steentje BIJdraagt aan het welzijn van de bijen in Nederland. Vandaag vertel ik jullie graag even in het kort waarom de bij de laatste tijd zo in het zonnetje staat. 

Het gaat de laatste jaren niet zo goed met de bij – en ook andere bestuivers die bijdragen aan onze voedselvoorziening. Maar liefst veertig procent van de soorten gaat achteruit en dat kan gevolgen hebben voor de voedselvoorziening, omdat maar liefst drie kwart van de voedselgewassen en negentig procent van de wilde planten deels afhankelijk zijn van bestuiving door onder meer bijen. Dat schreef De Volkskrant onlangs. 

Een ander gevolg van de achteruitgang van bijen is dat mensen gezondheidsproblemen krijgen door een tekort aan vitaminen en mineralen, omdat vooral groenten en fruit afhankelijk zijn van de bestuivers. 

Ik help de bijen dan ook graag door bio- of ecologische planten in te kopen, of planten van een kweker die geen insecticiden gebruikt. Vraag vooral in de winkel even welke dat zijn en help de bij ook een beetje!