Euphorbia Fulgens

Dit bericht is 3 november 2022 geplaatst.

Uit enthousiasme springen de bloemetjes alle kanten op. Het zomerseizoen is dan wel voorbij, maar laten we gewoon doorgaan met genieten! De vrouwelijke bloeiers staan in het midden en worden omsingeld door een groep mannelijke bloemen.

Deze typische herfstbloem staat bekend om zijn melksap. Dit is giftig en kan onder andere huidirritatie veroorzaken. Wees daar dus voorzichtig mee. Van een aantal soorten is de melk zelfs zo sterk dat het door sommige volkeren als gif gebruikt wordt. De Euphorbia (wolfsmelk) bestaat uit ongeveer 2300 soorten, een flinke familie dus!

KLEUREN EN VORMEN


Niet alleen het melksap maakt de bloem erg bijzonder, maar ook de schijnbloemen met daaromheen de schutbladen doen dat. Deze zet je in vaas om met volle teugen van te genieten. Ze staan bekend om deze typische bloeiwijze. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren: geel, oranje, rood, wit en zelfs roze of zalm.

SYMBOLIEK


Een echte symboliek is er niet van de wolfsmelk, maar er zijn wel verschillende verhalen over te vinden. Zo was men vroeger bang dat heksen door kieren in huis konden komen. Om ze te verjagen werd wolfsmelk gedronken en bij kinderen op de borst gesmeerd. Uiteraard moet je dit zelf nooit doen.

HERKOMST


De Nederlandse naam wolfsmelk slaat natuurlijk voor een deel op de melk die uit de stengels stroomt. Wolf betekent hier duivel. Men dacht vroeger dat hij de veroorzaker was van het gif. Euphorbia komt van Euphorbos, hij was de geneesheer van de Mauritaanse koning Juba II. Dit heeft dan waarschijnlijk weer te maken met de reinigende werking van een aantal soorten. De Engelse naam is dan ook spurge, van to purge (louteren).

We verwerken de Euphorbia op het moment in dit boeket!

bron: https://www.mooiwatbloemendoen.nl/

Tot €50 korting op de strippen kaart

Wil je aankomend seizoen 5 of 10 workshops voor 1 of meerdere personen aanschaffen? Koop dan een strippenkaart en krijg tot wel €50 korting in de maand augustus.