Contact De webshop is op dit moment gesloten.

De Lelie

Dit bericht is 7 juli 2020 geplaatst.

Voor (bijna) iedere gelegenheid een bloem vol betekenis

Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie. Beminnelijkheid, zuiverheid, liefde, vruchtbaarheid, vrouwelijkheid, eenheid en vergankelijkheid; ze vertegenwoordigt het allemaal. Van al deze symbolische betekenissen zijn er vier die eruit springen. Welke dat zijn? Je leest het hieronder.

VROUWELIJKHEID

Het zijn vooral haar vorm, de verscheidenheid aan kleuren en de zoete geur die van de lelie hét symbool van vrouwelijkheid maken. Die betekenis gaat ver terug, tot in het oude Egypte. Zo kregen Griekse en Romeinse bruiden vaak een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.

LIEFDE

Gevoelens uiten in de stijve Victoriaanse tijd? Dat was echt ‘not done’. Maar hoe moest men elkaar dan vertellen wat men voelde? Een geheimtaal bleek de oplossing. Door elke bloem een bepaalde betekenis te geven, ontstond de taal van de bloemen: floriografie. De Romeinen gebruikten de lelie destijds als vulling in kussens en dekens vanwege haar lekkere geur. Zo werden lelies de verspreiders van de geur van de liefde. Kreeg een dame deze zoetgeurende bloem, dan wist ze het zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.

ZUIVERHEID

Het is je vast wel eens opgevallen; witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt. De reden? Witte lelies staan, zeker in het Christendom, symbool voor maagdelijkheid en zuiverheid. De witte lelie heeft daarom als bijnaam de Madonna-lelie. En let er maar eens op: de lelie is ook vaak te zien als religieus symbool in combinatie met de maagd Maria.

VERGANKELIJKHEID

Niet alleen wanneer we blij en gelukkig zijn, zijn bloemen een mooi middel om emoties uit te drukken. Ook bij verlies en rouw helpen bloemen iets te zeggen zonder woorden. Lelies worden veel bij begrafenissen gebruikt; de serene, pure uitstraling van de bloem past goed bij deze gelegenheid.

Tot €50 korting op de strippen kaart

Wil je aankomend seizoen 5 of 10 workshops voor 1 of meerdere personen aanschaffen? Koop dan een strippenkaart en krijg tot wel €50 korting in de maand augustus.