Binnenshuis tuinieren? 8 tips! – Tuininspiratie blog van Wilma

Binnenshuis tuinieren? 8 tips!

Het verbeteren van jouw kweekresultaten hoeft niet altijd duur te zijn en is niet moeilijk om te leren. De grootste groei successen in het binnenshuis tuinieren zijn vaak het resultaat van vele kleine inspanningen. Lees hier de tips voor het binnenshuis tuinierenLaten we eens kijken naar een aantal kleine dingen die je makkelijk kunt toepassen in de tuin als je pas net bent begonnen met kweken of als je er al een tijdje mee bezig bent.

① Geef planten geen water direct uit de kraan of onmiddellijk na de omgekeerde osmose (gefilterd water vanuit een tank). Dan is de kans groot dat het water te koud is en de wortels van de planten in shock raken van het koude water. De wortels van de planten zullen opnieuw moeten opwarmen of er zal versnelde groei ontstaan. Temperatuur is het allerbelangrijkst voor alle levende organismen.

② Begrijp hoeveel ruimte je planten nodig hebben. Hoeveel planten zijn er nodig om de ruimte op te vullen om je gewas te laten groeien? Dit heeft oefening nodig; je moet de karaktereigenschappen van het gewas begrijpen. Groeit het 25% of 300% in de bloeifase?

③ Houd de kweekplek schoon en opgeruimd. Vaak is een mislukte kweek het gevolg van rommel of plantenresten die verspreid liggen over de ruimte. Houd de binnenkant van de kweekruimte of tent schoon en zo georganiseerd mogelijk – zelfs viezigheid op de vloer.

④ Behoud de juiste temperatuur. Het is makkelijk om je planten van licht te voorzien; en het is zelfs makkelijker om het gewas oververhit te laten raken als je de temperatuur niet goed kunt beheren. De meeste kunstmatige lichtbronnen geven veel warmte af. Als je de kweektemperatuur niet onder de 29,5 graden kunt houden wanneer de lichten aan zijn, zullen de planten hier waarschijnlijk onder lijden. Dimbare lichten of minder sterke verlichting kunnen een optie zijn als het ventilatievermogen niet optimaal is.

⑤ Ga niet blindvaren, kom wat te weten over biologie. Je hoeft geen WVAC (warmte, ventilatie en air conditioning) expert of meststofchemicus te worden om goede resultaten te bereiken. Het loont al om goed te weten hoe je de verschillende soorten apparatuur moet gebruiken in je tuin, en wat de verschillende voedingsstof ingrediënten doen voor je planten. Het lezen van tijdschriften over tuinieren kan een grote hulp zijn; ook het internet kan helpen als een goede bron van informatie. Als de fundamenten goed zijn, begrijp je de specifieke groeiende behoeften beter.

⑥ Onderschat niet het belang van een goede training en blijf planten vormen zodat ze de beste productie en mogelijke kwaliteit kunnen geven. Als voorbeeld: het onderste gedeelte van je planten ontvangt vaak minder licht dan de bovenkant. Deze lagere gedeeltes produceren vaak slecht en beroven de rest van de plant van energie. Snoei deze stukken uit de planten na de tweede week van de bloei.

⑦ Wanneer je een kweker bent, is het voorkomen van een mislukte oogst al een succes op zich. Bijvoorbeeld, als je een sproei-installatie hebt die onder druk staat in de kweekruimte, zorg er dan voor dat deze niet onbeheerd achter blijft in verband met het barsten van de leiding.

⑧ Vermijd onderbreking van de nachtperiode, met name in de bloeifase. Als je dat niet doet, kunnen je planten verward raken en kunnen ze slecht gaan produceren of groeien ze rechtstreeks naar het zaad. Het betreden van de kas tijdens de nachtperiode is een must, alleen groene ledverlichting is aan te bevelen als je de ruimte betreedt. Door het groene licht te gebruiken kun je de weg vinden rondom de planten zonder ze te verstoren.

Bron: Binnenshuis tuinieren? 8 tips! – Tuininspiratie blog van Wilma