Bijzondere Orchideeën Woonplanten van de maand november

Dit bericht is 5 november 2016 geplaatst.

orchideenSpraakmakende vormen, prachtige kleuren, spectaculaire bloemen, november staat helemaal in het teken van orchideeën die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek.

Het verhaal achter bijzondere orchideeën

Ere wie ere toekomt: binnen de familie van de Orchidaceae is Phalaenopsis de absolute baanbreker, die het grote publiek vertrouwd maakte met de exotische schoonheid van orchideeën. Deze plantenfamilie telt echter nog veel meer prachtige bloeiers, al even makkelijk in de omgang en zeker zo charismatisch. En die exclusieve onontdekte schatten verdienen het om bekender te worden, alleen al omdat ze zo goed passen in de huidige woontrend van een beetje mysterie en bovenaards mooie vormen.

Herkomst van bijzondere orchideeën

Orchideeën zijn kruidachtige, overblijvende planten en komen bijna overal ter wereld in het wild voor, zowel in warmere als koelere streken, al komt 85% uit de tropen en subtropen. De bloem van een orchidee is eenvoudig te onderscheiden van andere bloemen. Hij is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladeren. Het middelste kroonblad is afwijkend van vorm, wat groter en wordt de lip genoemd. Die lip is een soort platform voor insecten om gemakkelijk het centrum van de bloem te bereiken. In het centrum zit het stuifmeelklompje ook wel stempel genoemd. Alle planten uit de orchideeënfamilie hebben altijd dezelfde bloembouw.

Bijzondere orchideeën & kweek

Orchideeën vormen samen een van de grootste plantenfamilies. Er zijn meer dan 20.000 soorten bekend en geregeld worden er nog nieuwe ontdekt. In de warmere streken, zoals het tropisch regenwoud, groeien orchideeën vaak op bomen, takken of op twijgen met de wortels in de lucht. Deze worden epifytische orchideeën genoemd. Epifyten zijn planten die ergens op groeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Dit betekent voor kweekexemplaren dat ze weinig water nodig hebben en op speciale, luchtige potgrondmengsels geteeld worden. Zo wordt de natuur zoveel mogelijk nagebootst.

orchidee-2Keuze orchideeënassortiment

Een grote veelzijdigheid aan soorten en cultivars is verkrijgbaar. Hieronder een alfabetisch overzicht van de meest exclusieve orchideeën met hun kenmerken.

  • Brassia: Brassia komt uit de subtropische en tropische streken van Zuid-Amerika. De enigszins spitse bloemen geuren en er zitten veel knoppen aan de lange stengel. Brassia kan met iets minder licht volstaan. Er zijn meerdere cultivars in verschillende kleuren verkrijgbaar in de handel o.a. Eternal Wind en Orange Delight
  • Cattleya:Cattleya wordt wel de koningin van de Orchideeën genoemd. Ook populair als snijbloem in bruidswerk. De planten hebben grote, meestal sterk geurende bloemen van 5-15 cm groot in de mooiste kleuren. De bloem is feitelijk opvallender dan het blad, waarvan er maar enkele aanwezig zijn.
  • Cymbidium: Cymbidium is een van de klassiekers uit het assortiment. Een flink aantal cultivars met allemaal verschillende bloem- en lipkleuren zijn verkrijgbaar in een- twee en meertakkers. De bloemen blijven op de plant heel lang in topconditie. Exclusiever zijn de bijzondere plantvormen van de laatste jaren, vaak met kleinere bloemen zoals de Cymbidium ‘Ice Cascade’
  • Dendrobium: Het assortiment Dendrobium is de laatste jaren sterk uitgebreid. Er zijn soorten die langs een stevig stammetje groeien, maar ook variëteiten met een hoge bloemenkam. Deze bijzondere orchidee komt uit hooggelegen, vrij koele gebieden in Azië en is verkrijgbaar in wit, geel, lila, paars en rood, met verschillende tekeningen.
  • Paphiopedilum: Het venusschoentje is een van de klassiekers in het orchideeënassortiment. De naam dankt de plant aan de typische schoenvormige lip. De planten groeien in de natuur op de grond en komen van oorsprong uit tropisch Azië en Midden-Amerika. Er komen veel soorten, cultivars en kruisingen voor in het assortiment. Zo kennen we Amerikaanse Hybriden, Maudiae-typen en Multiflowers. Er zijn een- en meertakkers die allemaal één spectaculaire bloem bieden
  • Zygopetalum: Zygopetalum wordt steeds bekender in het assortiment. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika waar ze als epifyt in de natuur groeit. De opvallende bloemen met kleuren (donkerblauw, rood, paars, wit of groentinten) verspreiden soms een aangename zoete geur.

orchidee-3Verzorgingstips

  • De verzorging is afhankelijk van herkomstgebied en groeiwijze. De meeste soorten bijzondere orchideeën houden echter van kamertemperatuur en hebben een lichte standplaats nodig, maar niet in direct zonlicht.
  • Orchidee kan niet tegen een voetbad en wordt vaker aangeleverd in wat schors als steun dan in aarde. In beide gevallen geldt: eens in de 10-14 dagen dompelen of een half uur in lauw water met wat orchideeënvoeding laten staan en goed laten uitlekken.
  • Wanneer de plant is uitgebloeid kunnen de uitgebloeide takken afgeknipt worden net boven de aarde. Staat de plant koel in de rustperiode, dan kan die met enig geduld nieuwe scheuten maken, waaruit nieuwe takken komen. Herbloei verschilt per soort. Zo kan een Zygopetalum wel 3 keer per jaar bloeien, terwijl Oncidium pas na 9-12 maanden opnieuw bloeit.

Tot €50 korting op de strippen kaart

Wil je aankomend seizoen 5 of 10 workshops voor 1 of meerdere personen aanschaffen? Koop dan een strippenkaart en krijg tot wel €50 korting in de maand augustus.