ALOCASIA

ALOCASIA

blossom-1135245
ALOCASIA
green-lifestyle-store-alocasia-zebrina-incl-moss-green-pot
Mooi Anders Bloemen

Mooi Anders Blog

Categorieën: ,

Indrukwekkende bladeren, transparante uitstraling

Deze tropische superster is een echte blikvanger. Met dank aan het spectaculaire blad, dat je óók nog eens laat weten als je teveel water geeft. Hoe ‘groene huisvriend’ wil je het hebben?  

Alocasia Mooiwatplantendoen.nl

KLEUREN EN VORMEN

Alocasia, ook wel bekend als olifantsoor, heeft grote getekende bladeren. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit, door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Die stengels kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben en het blad is al even spraakmakend. Er is een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken, eentje met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen. De bloei (in de vorm van een aar) is bij deze woonplant niet erg indrukwekkend, de sierwaarde zit vooral in het schitterende groen. 


HERKOMST

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan hij wel vier meter hoog worden. Er zijn 79 soorten bekend. Rond de evenaar wordt de plant al 28.000 jaar gekweekt als voedsel. Uit de oerversies zijn decoratieve planten veredeld die niet eetbaar zijn, maar wel erg mooi. Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe. 

SYMBOLIEK  

Alocasia is ‘de boom die in de hemel groeit’ en zou de plant zijn in alle westerse en oosterse versies van het sprookje van ‘Sjaak en de Bonenstaak’. Daarmee staat hij symbool voor kansen nemen als zich die voordoen, ook als die risicovol zijn.

2 reacties

 1. Mooie plant, misschien is het handig als je er ook bij zet of deze plant ook giftig is voor huisdieren .
  Wij hebben vier katten en het is lastig om planten te vinden. Je kan natuurlijk wel googelen maar het is handiger om het in één oogopslag te kunnen zien.

  1. Hi Margreet,
   dat wisten we zelf niet. De grap is dat ik wel weet dat de wortel heerlijk is. In Japan gegeten als een zoete aardappel. Tarro…

   Ik heb ook geluk dat mijn kat niet aan de planten eet thuis.

   Maar bij deze heb jij het er dus bij gezet 🙂 wand ook wij blijven leren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.